Degeaba înlocuim alimentele ultraprocesate cu carne cu unele care au ingrediente vegetale, dacă acestea sunt la fel de prelucrate, arată un studiu recent.
Riscul apariției unor boli cronice și de deces prematur scade dacă optăm pentru o dietă bazată pe produse vegetale. Asta nu înseamnă, însă, să ne umplem farfuria cu pizza vegetariană congelată, cartofi prăjiți sau produse de patiserie.
Chiar dacă aceste produse ultraprocesate nu conțin carne, ele nu sunt lipsite de riscuri, spune nutriționista Duane Mellor, membră a Școlii Medicale Aston din Birmingham, Marea Britanie.
De fapt, consumul unor de astfel de alimente nerecomandate pe bază de plante crește dramatic colesterolul rău și hipertensiunea arterială și poate duce la boli de inimă și la deces premature, conform unui nou studiu.
Este prima cercetare de acest tip care arată că alimentele vegetale ultraprocesate sunt asociate cu o creștere a riscului de boli cardiovasculare, spun autorii, potrivit…