Burse și premii mai mari pentru elevii și studenții premiați în competiții internaționale tehnico-științifice ori de cercetare și inovare

​Elevii și studenții care vor fi premiați la competițiile tehnico-științifice internaționale vor beneficia de premii de până la 15.000 de lei, iar granturile pentru laureații olimpiadelor naționale și internaționale în cercetare- dezvoltare și inovare vor fi majorate cu mii de euro, a decis marți Guvernul.

Guvernul a adoptat marți două hotărâri care vizează acordarea unor burse de cercetare-dezvoltare și premii pentru recunoașterea performanței în acest domeniu, dar și majorarea granturilor pentru laureații la olimpiade internaționale.

O primă Hotărâre de Guvern a vizat aprobarea Programului ,,Henri Coandă”, care prevede finanțarea participării elevilor și studenților la competiții tehnico-științifice internaționale, prin acordarea unor burse de cercetare-dezvoltare și premii pentru recunoașterea performanței.

Potrivit Guvernului, programul de cercetare-dezvoltare și inovare își propune:

  • să stimuleze interesul elevilor și studenților din învățământul secundar și terțiar pentru cercetare și știință, prin participarea la activități de cercetare-dezvoltare și inovare;
  • să dezvolte abilitățile și competențele elevilor și studenților de a lucra în echipe și de a derula activități de cercetare;
  • să creeze cadrul legal necesar pentru formarea unei noi generații deschise către cunoaștere la nivel european și internațional;
  • să crească numărul de tineri români care își doresc să rămână și să desfășoare activități de cercetare în România, după ce au beneficiat de burse de cercetare.

Stimularea creării de echipe de tineri constituie premisele menținerii în România a unor viitoare generații de cercetători care să susțină și să contribuie la dezvoltarea sistemului național de cercetare-dezvoltare și inovare (CDI) și asigură formarea de resursă umană calificată pentru domeniul CDI.

Valoarea unei burse de cercetare-dezvoltare din cadrul programului de cercetare-dezvoltare și inovare “HENRI COANDĂ” este de cel mult 100.000 lei.

Această finanțare este destinată decontării cheltuielilor de cercetare, dezvoltare și deplasare la competițiile tehnico-științifice internaționale.

Elevii și studenții care vor obține locurile I, II sau III la competițiile tehnico-științifice internaționale vor beneficia de premii.

Valorile cuantumurilor premiilor pentru recunoașterea performanței echipelor de bursieri sunt:

  • premiul I – 15.000 lei
  • premiul II – 9.000 lei
  • premiul III – 6.000 lei.

Programul contribuie la implementarea Strategiei naționale pentru cercetare, inovare și specializare inteligentă (SNCISI – 2022-2027), aprobată prin H.G. nr. 933/2022.

„Citeste stirea completa hotnews.ro

Lazăr Ion Marian
Florin Gioga

Ştiri pe acelaşi subiect

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *