Cafeaua poate conține niveluri ridicate de compuși care cresc colesterolul LDL („rău”), dar există o soluție simplă pentru a-i reduce. Totul ține de modul în care prepari cafeaua.
Diterpenele sunt compuși naturali produși de plante, cu diverse efecte asupra organismului uman. Două dintre acestea, cafestolul și kahweolul, au fost asociate cu creșterea colesterolului LDL, ceea ce poate urca riscul de boli cardiovasculare.
Cercetătorii suedezi au analizat nivelurile acestor compuși în cafeaua preparată prin diferite metode și au descoperit că modul în care prepari cafeaua influențează semnificativ concentrația lor.
Studiul a arătat că metodele care nu filtrează cafeaua corespunzător duc la concentrații mai mari de diterpene.
Cafeaua fiartă (metodă populară în Suedia) a avut cele mai mari concentrații: aproximativ 940 mg/L cafestol și 680 mg/L kahweol.
În cazul cafelei de tip espresso, variațiile de la o mostră la alta au fost mari, cu o…